Ενδοδαπέδια θέρμανση

MG POWER Ενδοδαπέδια Θέρμανση

Η ενδοδαπέδια θέρμανση είναι μία νέα μορφή θέρμανσης η οποία έχει μπει δυναμικά στη ζωή μας τα τελευταία χρόνια. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως επαναστατικό προϊόν σε ότι αφορά τη θέρμανση, καθώς αλλάζει το τρόπο που θέρμανσης που χρησιμοποιούσαμε μέχρι σήμερα. Φυσικά, όπως γίνεται σε κάθε επανάσταση, υπάρχει έντονος προβληματισμός σχετικά με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα ενδοδαπέδιας θέρμανσης. Συμφέρει ή όχι; Εδώ θα βρεις όλες τις απαντήσεις που χρειάζεσαι!

 

Πλεονεκτήματα & Μειονεκτήματα ενδοδαπέδιας θέρμανσης: 9 Παράγοντες που πρέπει να εξετάσεις !

#1 Τι είναι η ενδοδαπέδια θέρμανση;

Η ενδοδαπέδια θέρμανση είναι το σύστημα της θέρμανσης, του οποίου κύριος στόχος είναι η θέρμανση του δαπέδου και όχι απευθείας του αέρα. Πιο συγκεκριμένα, στην αρχή θερμο-μονώνεται το δάπεδο και στη συνέχεια απλώνεται ένα σύστημα σωλήνων, το οποίο μεταφέρει ζεστό νερό σε όλη την επιφάνεια του δαπέδου. Αυτό το σύστημα σωλήνων, μετατρέπει αυτόματα όλο το πάτωμα σε ένα τεράστιο θερμαντικό σώμα. Τέλος, το πάτωμα ακτινοβολεί θερμότητα στον αέρα και τον ζεσταίνει ομοιόμορφα. Έτσι, δε συγκεντρώνεται η θερμότητα μόνο σε ένα σημείο του δωματίου, αλλά μοιράζεται ομοιόμορφα σε όλη την έκτασή του.

#2 Πλεονεκτήματα ενδοδαπέδιας θέρμανσης :  

1. Ομοιόμορφη κατανομή ζέστης.

Αρχικά, είναι κοινό μυστικό, πως ζεσταινόμαστε καλύτερα, όταν διατηρούμε τα πόδια μας ζεστά. Αυτό ακριβώς επιτυγχάνει η ενδοδαπέδια θέρμανση, που πρωτίστως ζεσταίνει το πάτωμα. Μέσω της ενδοδαπέδιας θέρμανσης, σωλήνες με ζεστό νερό απλώνονται σε όλη την επιφάνεια του δαπέδου. Έτσι το δάπεδο ζεσταίνεται και εκπέμπει θερμότητα ομοιόμορφα στον αέρα, από κάτω προς τα πάνω. Με αυτό το τρόπο λοιπόν, δεν υπάρχουν πιο ψυχρά και πιο θερμά σημεία μέσα στο δωμάτιο, όπως για παράδειγμα γύρω από το καλοριφέρ.

2. Χαμηλό λειτουργικό κόστος.

Ένα ακόμη σημαντικό πλεονέκτημα της ενδοδαπέδιας θέρμανσης είναι το χαμηλό λειτουργικό κόστος και η εξοικονόμηση ενέργειας. Αυτό συμβαίνει για τρεις κυρίως λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι ότι η ενδοδαπέδια θέρμανση παρέχει αυτόνομη θέρμανση σε κάθε δωμάτιο. Δηλαδή αν δεν χρησιμοποιούνται όλα τα δωμάτια, όλο το χρόνο, ποιος ο λόγος να πληρώνεις για να ζεσταίνονται; Ένας ακόμη λόγος είναι ότι το σύστημα λειτουργεί με σχετικά χαμηλής θερμοκρασίας νερό, περίπου 35-45 °C. Οπότε δεν χρειάζεται να κάψει πολύ καύσιμο για να ανέβει η θερμοκρασία στους 70 °C, όπως στα άλλα θερμαντικά σώματα.

Ο τρίτος λόγος είναι ότι η ενδοδαπέδια θέρμανση, εκτός από πετρέλαιο, μπορεί να λειτουργήσει με φυσικό αέριο ή με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αυτές οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας, είναι φθηνότερες και δεν εκπέμπουν και ρύπους. Γι’ αυτό, η ενδοδαπέδια θέρμανση είναι πιο φιλική προς το περιβάλλον από άλλα θερμαντικά σώματα, όπως καλοριφέρ και σόμπες.

3. Χρησιμοποιείται για ψύξη το καλοκαίρι.

Με τον ίδιο τρόπο, η ενδοδαπέδια θέρμανση μπορεί το καλοκαίρι, μέσω της παροχής κρύου νερού, να χρησιμοποιηθεί για να δροσίσει ένα δωμάτιο. Αυτό, λοιπόν, σημαίνει ότι μπορείς να αντικαταστήσεις το καλοριφέρ, τη σόμπα, το κλιματιστικό, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά, όλο το χρόνο, την ενδοδαπέδια θέρμανση.

4. Δε χρειάζεται περισσότερη προσοχή και συντήρηση.

Ένα  πολύ σημαντικό πλεονέκτημα της ενδοδαπέδιας θέρμανσης είναι ότι δε χρειάζεται περισσότερη προσοχή ή πιο συχνή συντήρηση από τα υπόλοιπα θερμαντικά σώματα. Από τη στιγμή της εγκατάστασης, οι πιθανότητες να προκύψει κάποια βλάβη και να χρειάζεται επισκευή είναι λιγοστές. Όπως και σε όλα τα συστήματα όμως, η συντήρηση καυστήρα και λέβητα ενδοδαπέδιας θέρμανσης πρέπει να είναι ετήσια. Η μοναδική διαφορά με τα υπόλοιπα θερμαντικά σώματα είναι ότι το νερό δεν καταλήγει στο καλοριφέρ, αλλά στους σωλήνες στο πάτωμα. Τα υπόλοιπα μέρη είναι ίδια και χρειάζονται συντήρηση.

5. Δε χαλάει την αισθητική του χώρου.

Τέλος, σε αντίθεση με τα κλασικά θερμαντικά σώματα, με την ενδοδαπέδια θέρμανση, δεν υπάρχει κάποιο ογκώδες σώμα μέσα στο δωμάτιο. Έτσι, όχι μόνο δεν χαλάει η αισθητική του δωματίου σου, αλλά επιτυγχάνεις και εξοικονόμηση χώρου σε σχέση με τα άλλα θερμαντικά σώματα.

#3 Μειονεκτήματα ενδοδαπέδιας θέρμανσης:

1. Χρειάζεται αρκετή ώρα για να ζεστάνει το δωμάτιο

Ένα από τα μειονεκτήματα ενδοδαπέδιας θέρμανσης είναι πως χρειάζεται να περάσει κάποιος χρόνος από τη στιγμή που θα τη βάλουμε σε λειτουργία, για να αποδώσει. Δηλαδή περνάει αρκετή ώρα για να ξεκινήσει να ζεσταίνει το χώρο. Συνεπώς είναι καλύτερο να μην υπάρχει διακοπτόμενη λειτουργία, για να αποδώσει καλύτερα. Γι αυτό το λόγο δεν σου συνιστούμε να χρησιμοποιήσεις αυτό το σύστημα θέρμανσης για την εξοχική σου κατοικία. Είναι λοιπόν πιο συμφέρουσα επιλογή για σένα, αν χρειάζεσαι θέρμανση στο χώρο σου για 6 ώρες ημερησίως ή παραπάνω.

Παρόλα αυτά, επειδή υπάρχει θερμοστάτης, μπορείς απλά να το αφήνεις συνέχεια ανοιχτό. Έτσι θα έχεις ζεστό σπίτι όλη μέρα, καθώς θα λειτουργεί κάθε φορά που η θερμοκρασία πέφτει κάτω από το επιθυμητό επίπεδο.

2. Μεγάλο κόστος εγκατάστασης

Ένα δεύτερο μειονέκτημα της ενδοδαπέδιας θέρμανσης είναι ότι το αρχικό κόστος εγκατάστασης είναι μεγαλύτερο από εκείνο των καλοριφέρ. Αυτό αποτελεί μειονέκτημα όμως, μόνο σε περίπτωση που δεν ενδιαφέρεσαι για μακροχρόνια εξοικονόμηση. Αν για παράδειγμα, πρόκειται να μετακομίσεις το ερχόμενο διάστημα, η ενδοδαπέδια θέρμανση δεν σε συμφέρει και τόσο.

Σε περίπτωση, όμως, που πρόκειται να μείνεις για μεγάλο χρονικό διάστημα σε αυτό το σπίτι, η ενδοδαπέδια θέρμανση είναι η καλύτερη λύση. Σίγουρα, έχει μεγάλο κόστος εγκατάστασης και χρειάζεται τακτικό καθαρισμό συστήματος θέρμανσης, αλλά εξοικονομείς πολλά χρήματα κατά τη διάρκεια χρήσης της, σε σχέση με τα άλλα θερμαντικά σώματα.

3. Δε συμφέρει σε περιοχές με ήπιο κλίμα/ γρήγορες αλλαγές.

Αν είναι πολύ ήπιο το κλίμα στη περιοχή που μένεις και γενικά δε χρειάζεσαι συχνά τη θέρμανση, τότε είναι καλύτερο να προτιμήσεις μία σόμπα για τη θέρμανσή σου. Αρχικά, η ενδοδαπέδια θέρμανση θα χρειαστεί αρκετές ώρες για να ζεστάνει το χώρο. Παράλληλα είναι πιο δύσκολο να κάνεις γρήγορη απόσβεση των χρημάτων της αρχικής εγκατάστασης, αν τη χρησιμοποιείς πολύ λίγες μέρες το χρόνο.

Επιπλέον, σε περίπτωση που υπάρχουν έντονες και ακραίες μεταβολές της θερμοκρασίας την ίδια μέρα, η ενδοδαπέδια θέρμανση, θεωρητικά δεν σε συμφέρει. Αυτό οφείλεται στο ότι χρειάζεται αρκετή ώρα για να αποδώσει, οπότε το σπίτι θα είναι ζεστό όταν δεν χρειάζεται και αντίθετα. Όπως είπαμε όμως και πρίν, με τον θερμοστάτη, το σύστημα, θα θερμαίνει το χώρο σου μόνο όταν η θερμοκρασία πέφτει κάτω από το όριο που εσύ έχεις θέσει. Άρα, θα έχεις ζεστό σπίτι όλη μέρα.

4.Δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση μοκέτας.

Ένα τελευταίο μειονέκτημα της ενδοδαπέδιας θέρμανσης είναι, ότι δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση χαλιών, μοκετών κλπ. Τα χαλιά θα εμποδίσουν, ή τουλάχιστον θα επιβραδύνουν την ακτινοβολία της θερμοκρασίας στο σπίτι. Συνεπώς, θα μειωθεί η απόδοση και το σπίτι σου δεν θα είναι όσο ζεστό θέλεις. Παρόλα αυτά, μπορείς απλά να ενημερώσεις τον τεχνικό κατά την εγκατάσταση, ώστε να τοποθετήσει σε εκείνο το σημείο πυκνότερα τις σωληνώσεις.

Είναι σαφές, ότι όπως σε όλα τα θερμαντικά σώματα, υπάρχουν κάποια πλεονεκτήματα και κάποια μειονεκτήματα ενδοδαπέδιας θέρμανσης. Τα περισσότερα όμως μειονεκτήματα, μπορούν να εξαλειφθούν. Το πιο σημαντικό κριτήριο για την επιλογή της ενδοδαπέδιας θέρμανσης, είναι να απαιτείται συχνή χρήση συστήματος θέρμανσης στο χώρο που πρόκειται να εγκατασταθεί.

Scroll To Top
Close
Close
Shop
Sidebar
0 Καλάθι
Close

Το καλάθι μου

Το καλάθι είναι άδειο!

Συνέχεια αγορών..